Aleksandar Rublek:

        een lichtontwerper die weinig licht wil zien


      (Uit: InStore Retail Jaarboek 1999/2000)

"Om als lichtontwerper te zeggen dat ik weinig of geen licht wil zien klinkt wellicht wat paradoxaal", zegt Aleksandar Rublek die in Amsterdam een zeer succesvolle lichtstudio heeft. Maar toch doet hij het en natuurlijk niet zomaar.

Een uurtje praten met Aleksandar is, in deze jachtige tijd, even een verademing. Behalve dat hij, hoe gebrekkig zijn Nederlands als ontwerper van animatiefilms in Kroatie (wat hij tot 1986 deed) ook is, uitstekend weet over te brengen dat juist het spelen met verborgen licht een winkel dynamiek verleent, is hij ook nog eens een uitermate aimabel mens. En met name dat laatste is een steeds zeldzamer goed geworden.

Samenwerking

Maar terug naar de zakelijke realiteit. Want dat moet je als journalist. Aleksandar vindt in de eerste plaats dat samenwerking met de opdrachtgever van eminent belang is. Tijdens de besprekingen dienen aspecten als toekomstige doelstelling en het marktsegment van de winkel loepzuiver gedefinieerd te worden. Daarna wordt, als het ware in een vloeiende lijn, de samenwerking doorgezet met de architect of de interieurontwerper. Dat laatste is verreweg het belangrijkste deel van het werk en - zo vindt Aleksandar- ook tevens het leukste deel. "Het is absoluut onmogelijk het verlichtingsverhaal los te zien van het interieurontwerp", maant Aleksandar en hij vervolgt: "bij het project UNOPERDUE in Buitenveldert is mijn samenwerking met interieur-ontwerper Henny Guyt alom waarneembaar, zij het op zeer subtiele wijze".

Home | Over Aleksandar Rublek | Werk | Referenties | Links| Inlichtingenformulier

Belevingswereld

Experimenteren en spelen -beide gedoseerd wel te verstaan en niet zo maar lukraak- met niet direct in het oog vallend licht maakt een winkel dynamisch en schept een sfeer die onderscheidend is. De doelstelling bij Studio Rublek, want zo heet zijn bedrijf, is niet de aanlichting an sich van elk colbertjasje, elke polo en elke display. "Nee", zegt Aleksandar: "De algehele beleving van de winkel, zoals de consument die straks zal ervaren, dat is de kunst. Daar gaat het om. Dat is de kern. De tijd dat kon worden volstaan met basisverlichting en hier en daar kleine accentspotjes is voorbij. Met name is dat het geval bij winkels die mikken op een hoger deelsegment in de markt. Conceptbedenkers schreeuwen het van de daken: de nadruk ligt niet meer alleen op het product (dat kun je overal elders ook kopen, daar kun je je niet meer mee onderscheiden) maar op de belevingswereld. De hele winkel is een groot accent geworden en dat is nu precies de reden waarom het algehele verlichtingsniveau ten opzichte van vroeger omhoog is gegaan. De basisverlichtingssterkte van 1000 lux was een paar jaar geleden nog alleen in de goedkopere winkels te vinden. De hoge lichtsterkte wordt tegenwoordig gebruikt als een agressief middel om de consument duidelijkheid, openheid en consumptiegemak te suggereren. "Juist op dit punt", zegt Aleksandar, " wil ik onderscheid maken tussen luxe winkels met veel licht en eenvoudiger zaken met veel licht. Het verschil zit 'm niet in licht maar in de manier waarop met licht wordt omgegaan. Wat ik wil bereiken met mijn lichtontwerp is de eenvoud van verlichting, de strakheid, de soberheid, maar tevens de kracht van licht als de drager van de algemene sfeer in de ruimte". Uiteraard heeft Aleksandar Rublek ook een goede kennis van de feitelijkheden: kleurweergave, rendement, levensduur van lichtbronnen etc. Alles tezamen wordt er een lichtontwerp op maat gemaakt conform de wensen van de opdrachtgever. Uiteindelijk is winkelverlichting een instrument om omzetverhoging te genereren en dat is een doelstelling die hij te allen tijde voor ogen heeft.

Home | Over Aleksandar Rublek | Werk | Referenties | Links| Inlichtingenformulier